lauantai 21. huhtikuuta 2012




PAND taiteilijat rauhan puolesta - vuosikokous 21.4.2012 otti kantaa ja vaati koulutuksen, kulttuurin ja sivistyksen leikkauksien lopettamista

Vuosi 2012 on PAND:ille monikulttuurisuuden ja maahanmuuttajataiteilijoiden teemavuosi. Vetoamme taiteilijoihin ja intellektuaaleihin, että vähemmistöihin kohdistuviin tölväisyihin ja ala-arvoisiin rasistisiin puheenvuoroihin puututtaisiin entistä herkemmin ja nopeammin. Järjestön vuosikokouksessa osoitamme vetoomuksemme opetusministeri Jukka Gustafssonille, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle ja maan hallitukselle.

Resursseja kulttuuri- ja sivistystyöhön lisättävä

Toteutuakseen rasisminvastainen työ ja vihapuheista vapaa yhteiskunta tarvitsee laajaa yhteiskunnallista suvaitsevaisuuden kulttuuria, osallistumista ja keskustelua. Me taiteilijat ja kulttuurityöntekijät koemme, että meillä on erityinen yhteiskunnallinen vastuu suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä. Taiteilijoiden rooli yhteiskunnan erilaisten kulttuurien ja maailmanjäsennysten ymmärtämisessä on keskeistä. Tarvitsemme taloudellisia resursseja ja asiallista mahdollisuutta voidaksemme sitoutua työhömme. Valtiolla ja kunnilla on keskeinen ja merkittävä rooli kaikille kansalaisille kuuluvien sivistyspalvelujen turvaamisessa, yhdenvertaisesta ja laadukkaasta koulutuksesta vastaamisessa ja vihapuheista vapaan yhteiskunnan rakentamisessa.

Me taiteilijat ja kulttuurityöntekijät vastustamme hallituksen nykyistä leikkauslistojen ja hyvinvointia kurjistavien raamisopimusten linjaa. Hallitus kertoo pyrkivänsä säästöillä tasapainottamaan taloutta. Sivistysvaltion selviäminen sille kuuluvista tehtävistä vaikeutuu merkittävästi jos hallitus toteuttaa kaikki suunnittelemansa leikkaukset. Kansalaisten perusoikeudet erilaisiin lähipalveluihin saavat vain korulauseen merkityksen jos hallituksen suunnittelemat säästöt viedään siinä laajuudessaan eteenpäin kuin mitä hallitus on esittänyt. Olemme erityisesti huolestuneet monikulttuurisen suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumisesta, koulutuksen resurssien vähenemisestä ja sivistystyöhön tarvittavien määrärahojen jäädyttämisestä ja leikkauksesta.

EU-talouskurisopimuksesta järjestettävä kansanäänestys

On sietämätöntä, että maamme hallitus on hiljaa edistämässä EU-liittovaltiokehitystä. Suomessa ei käydä mitään kansallista keskustelua EU-talouskurisopimuksesta vaikka toteutuessaan EU-kurisopimus vähentäisi merkittävästi kansalaisten demokraattisia oikeuksia. Vaatimus kansanäänestyksestä liittyen EU-talouskurisopimukseen on ajankohtaista ja aiheellinen.

Ei yhtään tukea Yhdysvaltojen Afganistanin sodalle - Joukot pois Afganistanista!

Emme hyväksy hallituksen puolustuspoliittista linjausta, jolla leikataan rauhankulttuurin suurimmalta sektorilta; sivistyksestä, koulutuksesta ja kulttuurista ja samaan aikaan vahvistetaan nato-kovaa puolustusta panostamalla asehankintoihin, Hornetteihin ja ohjuksiin.

Vaadimme, että Suomen hallituksen on vastattava yksiselitteisen kieltävästi Yhdysvaltojen Suomelle esittämään Afganistanin turvallisuusjoukkoja koskevaan 15 miljoonan avunpyyntöön ja että Suomen on vedettävä välittömästi kaikki sotajoukot pois Afganistanista.

PANDin naiset ovat vedonneet aiemmin tänä vuonna kaikkien ulkomaalaisten joukkojen poisvetämiseksi Afganistanista. Haluamme vuosikokouksessa voimistaa tukeamme Afganistanin naisten rauhanvisiolle. Uskomme siihen että Afganistanin omat demokraattiset rakentavat voimat ja ajatus tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta yhteiskunnasta voidaan saavuttaa ilman väkivaltaa ja miehitystä.

Nykyinen miehittäjien läsnäolo Afganistanissa vaikeuttaa todellista edistystä ja toimintaa oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon, naisten aseman ja rauhan puolesta. Nykyiset sotatoimet ja miehitys edistävät brutaaleja ja alistavia voimia. Olemme varmoja siitä, että Afganistanin kulttuurissa ja perimässä on olemassa kaikki rauhan ja sovittelun prosessissa tarvittavat työkalut.

Sivistysvaltion sietämätön suomalainen todellisuus

Suuri osa meistä suomalaisista ja maahanmuuttaja taiteilijoista elää täysin hyvinvointivaltion ulkopuolella (OPM selvitys 2010). Hallituksen talouskurittaminen ja leikkauspolitiikka osuu ankarasti taiteilijoiden ja kulttuurisektorin ammattiryhmiin. Suomalaiset taiteilijat ansaitsevat vain noin 50 prosenttia tuloistaan taiteesta. Suomessa taiteilijat elävät samaan aikaan ulospäin markkinoidussa sivistysvaltiossa mutta konkreettisesti kuitenkin köyhyysrajan alapuolella. Tilanne on sietämätöntä eikä hallituksen leikkauspolitiikka tuo asiaan mitään parannusta.

Maahanmuuttajataiteilijoilla on erityisen suuri haaste päästä kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomalainen yhteiskunta puolestaan tarvitsee kipeämmin kuin koskaan maahanmuuttajataiteilijoiden osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun ja uuteen suomalaiseen kulttuuriseen erilaisuuden ymmärtämiseen.

Opetus- ja kulttuuritoimen leikkaukset peruttava

Vihapuheista vapaa, suvaitsevainen yhteiskunta on mahdollista, mutta siihen tarvitaan yhteiskunnan vahvaa ja pitkäjänteistä osallistumista ja vastuunkantoa. Koululaitosta, kulttuurin ja sivistyksen toimialoja ei saa jättää markkinoiden logiikan vietäviksi niin kuin nykyinen hallitus politiikallaan linjaa. Kulttuuria ja ihmisoikeuksia ei voi ostaa. Kulttuuri on muutosta. Kulttuuria rakennetaan kollektiivisesti osallistumalla, yhteisesti kokemalla ja ymmärtämällä.

Vetoamme opetusministeri Jukka Gustafssoniin, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäkeen ja maan hallitukseen, että opetus- ja kulttuuritoimen budjettia koskevat valtionosuuksien jäädyttäminen ja budjetin lisäleikkaaminen perutaan.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen arvioiden mukaan Suomen valtiontalous on kääntymässä ylijäämäiseksi mikä merkitsisi sitä, että valtiontalouteen tulee uutta "pelivaraa". Esitämme hallituksen leikkauspolitiikan hylkäämistä ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen esittämän pelivaran käyttämistä kuntien peruspalvelujen, kuten koulutuksen, terveydenhuollon, kulttuurin ja sivistystoimen rahoitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti