tiistai 31. tammikuuta 2012


Eeva-Helena Inomaan teos rauhankurjet näyttelystä
Pandin naisten vaatimus " Miehittäjät pois Afganistanista"

Afganistanin sotaa on käyty Naton ja Yhdysvaltojen johdolla viimeiset kymmenen vuotta. Suomi on osallistunut sotaan lähettämällä alueelle ISAF-joukkoja. Sotaa vai rauhan turvaa, siitä toki voidaan käydä keskustelua mutta se ei muuta miksikään sitä tosi asiaa, että väkivallalla ja sotilaallisella väliintulolla ei rakenneta rauhaa Afganistaniin.

Me PANDIN naiset vastustamme väkivaltaa. Sotilasliitto rauhanturvan tehtävissä on kuin pukki kaaliman vartijana.Viimeisten tutkimusten mukaan sotatoimet ovat vain kiihtyneet, mistä kertoo siviiliuhrien, naisten ja lasten kasvanut määrä.

Me PANDIN naiset emme hyväksy puhetta ja politiikkaa jolla sotatoimet ja Nato-johtoinen rauhanturva hunnutetaan humanitääriseksi naisten ja lasten oikeuksien operaatioksi.

Olemme tyytyväisiä jos Suomi osaltaan voi nostaa Afganistaniin suunnattuja kehitysyhteistyön rahoja niin kuin ulkoministeri Tuomioja on antanut ymmärtää. Suomi voi sitä kautta edistää Afganistanin kansalaisyhteiskunnan rakentamista ja demokratiakehitystä. Sivistys, koulutus ja kulttuuri antavat parhaat aseet yhdenvertaisen yhteiskunnan rakantamiseen niin Suomessa kuin Afganistanissa.

Me PANDIN naiset koemme, että olemme yhtä Afganistanin naisliikkeen kanssa. Tuemme Afganistanin rauhanliikkeen aktivistin Malalai Joyan vetoomusta ulkomaalisten miehittäjien välittömästä vetäytymistä. Malalai sanoo, että "niin kauan kuin miehitys ja sotilaallinen läsnäolo jatkuu Afganistanissa, meillä ei ole itsenäisyyttä. Maa, jolla ei ole mahdollisuutta puhua demokratiasta, ihmisoikeuksista, naisten oikeuksista ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, on vitsi." sanoo Malalai.

Me PANDIN naiset uskomme afganistanilaisten naisten rauhan visioon, ja siihen että Afganistanin omat demokraattiset rakentavat voimat ja ajatus tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta yhteiskunnasta voidaan saavuttaa ilman väkivaltaa ja miehitystä. Nykyinen miehittäjien läsnäolo Afganistanissa vaikeuttaa todellista edistystä ja toimintaa oikeudenmukaisuuden, taas-arvon, naisten aseman ja rauhan puolesta. Nykyiset sotatoimet ja miehitys edistävät brutaaleja ja alistavia voimia. Olemme varmoja siitä, että Afganistanin kulttuurissa ja perimässä on olemassa kaikki rauhan ja sovittelun prosessissa tarvittavat työkalut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti