maanantai 14. marraskuuta 2011


Rauni Salminen Säätytalon edessä rauhanliputuksessa
Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden PAND kutsuu kaikkia taide ja kulttuurijärjestöjä, yksittäisiä taiteilijoita ja kulttuurialalla työskenteleviä henkilöitä yhtymään sodanvastaiseen vetoomukseen ja kansainvälisen rauhanliikkeen vaatimukseen (Petersberg II) sodan lopettamiseksi Afganistanissa.
Afganistanissa on käyty sotaa jo 30 vuotta. Viimeiset 10 vuotta sotaa on käyty YK:n, Yhdysvaltain ja Naton johdolla. Vetoamme, että ulkomaalaiset sotajoukot vedetään välittömästi pois Afganistanista ja operaatio muutetaan siviilioperaatioksi ja asteittain kehitysyhteistyöksi, siviilikriisinhallinnaksi, sivistyksen, kulttuurin ja koulutuksen operaatioksi.

Ministeriön linjausta muutettava

Sotilasliitto NATON kansainväliset turvallisuuteen erikoistuneet ISAF -International Security Assistance Force sotajoukot ovat kymmenen viimeisen vuoden asettuneet Afganistaniin kuin kotiinsa. Operaation piti olla lyhytaikainen. Vuonna 2002 Suomi varautui osallistumaan ISAF-operaatioon koko YK:n mandaattikaudeksi eli kuudeksi kuukaudeksi. Jo silloin päätettiin, että suomalaista osallistumista arvioidaan kolmen kuukauden kuluttua operaation käynnistymisestä, Iso-Britannian johtovaltiotehtävän päättyessä. Nyt suomalaiset joukot ovat olleet Afganistanissa pian kymmenen vuotta. Ulkoministeriön linjauksessa Afganistanissa ollaan vielä vuoden 2014 loppuun ja kansainvälisiä joukkoja sanotaan tarvittavan Afganistanissa vielä tämän jälkeenkin.
Kuolleiden määrät kertovat sotatoimien epäonnistumisesta ja kriisin laajenemisesta. Esimerkiksi Mazar-i-Sharifissa, jossa suomalaisjoukot toimivat on pommitusten määrä saksalais-tutkimuksen mukaan kasvanut 150 prosentilla edellisiin vuosiin nähden.

Visio rauhasta

Vetoamme Suomen hallitukseen, että se muuttaisi suunnitelmia joukkojen pitempiaikaisesta sijoittamisesta Afganistaniin. Demokratiaa ja ihmisoikeuksia ei edistetä ajautumalla yhä syvemmälle sisällissotaan ja olemalla enemmän itse konfliktin osapuoli. Kestävä muutos voidaan saada aikaan ainoastaan luomalla näkymä rauhanomaisesta tulevaisuudesta.

PAND vetoaa maan hallituspuolueisiin tämän rauhan näkymän avaamiseksi. Nykyisen hallituksen linja sitoo Suomen omat ratkaisut Afganistanin sotilaalliseen operaatioon liikaa sotaan osallistuvien Nato-maiden ja ennen kaikkea Yhdysvaltain päätöksiin. Sivistyksen, koulutuksen ja kulttuurin kansalaisjärjestöosaamista tulee samalla lisätä kun sotajoukot vaihdetaan siviiliyhteiskunnan rakentajiin. 

Pand yhtyy kansainvälisen rauhanliikkeen Petersberg II vaatimukseen joukkojen poisvetämiseksi Afganistanista ja osallistuu Bonnissa, joulukuussa 2011 Afganistan kokouksen vastatapahtumiin. Bonnin vetoomuksessa todetaan mm. että humanitäärisen avun ja terrorismin vastaisen sodan verukkeella on turvattu sotaa käyvien länsimaiden taloudelliset ja poliittiset intressit. Sodan tuloksena on tuhottu Afganistanin infrastruktuuri ja sodasta on seurannut aliravitsemusta, sairauksien hoitamatta jättämistä, arvioidun eliniän odotuksen alenemista. Myös naisiin kohdistunut väkivalta on kasvanut. Siviiliuhrien määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

PANDIN puheenjohtaja JP Väisänen ja Afganistanin "rohkein nainen" - naisverkoston  Malalai Joya Bonnissa  kv-rauhantapaamisessa
Sota tarkoittaa aina kuolemaa, kidutusta, raiskauksia ja ihmisoikeusloukkauksia.

Sotaa käyvien maiden hallitukset ovat liittoutuneet ja haluavat jatkaa sotaa. Afganistanissa sotivat maat käyvät nyt keskustelua miten sotaa jatketaan. Afganistanin sodan vastustajat ja kansainvälinen rauhan liike haluaa lopettaa sodan! Me vaadimme välitöntä tulitaukoa ja kaikkien väkivaltaisuuksien lopettamista sekä täydellistä joukkojen poisvetämistä Afganistanista.

Työkalut rauhaan omasta kulttuurista

Tavallisten Afganistanilaisten oikeus rauhaan ja yhteiskunnan rakentamiseen ei voi odottaa vuosia. Ulkomaisten sotajoukkojen on poistuttava koska vasta sitten kun aseet hiljenevät voidaan aloittaa rauhan rakentaminen. Ongelmaan ratkaisun tulee löytää Afgaanien omasta keskuudesta. Koko kansana osallistuminen rauhanprosessiin, kaiken sotilaallisen väliintulon loppuminen, toimet nälkää, köyhyyttä, väkivaltaa ja alikehittyneisyyttä vastaan ovat keskeisiä tekijöitä rauhan prosessissa. Afganistanilaisten Itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Yhdysvallat ja Nato liittolaisineen naamioivat omat taloudelliset pyrkimykset afgaanien hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi. Tälle ulkopuoliselle holhoavalle politiikalle on saatava loppu.

Afganistanin sodassa kansallinen sovittelu ja rauhan prosessi voi alkaa vain eri osapuolten aseleposopimuksen kautta. Me taiteilijat ja kulttuurityöntekijät olemme varmoja siitä, että Afganistanin kulttuurissa ja perimässä on olemassa kaikki ne rauhan ja sovittelun prosessissa tarvittavat työkalut.

YK jälleenrakennusta johtamaan

Yhdistyneet kansakunnat ei ole toiminut oikeudenmukaisesti Afganistanin konfliktissa ja sen tulee muuttaa rooliaan Afganistanin sodassa. YK:n pitää selvästi astua rauhan puolelle, vaatia kaikkia ulkomaalaisia joukkoja vedettäväksi pois ja lopettaa yksipuolinen yhden sodan osapuolen tukeminen. YK:n tulee koordinoida kansainvälistä rauhan ja sovittelun prosessia ja auttaa Afganistania maan jälleen rakentamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti